Egiptul Antic

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Magnolia on Wed Feb 17, 2010 11:37 am

Shocked Shocked Credeam ca mumia lui Akenathon nu s-a gasit nici o data. Suspect
Foarte interesant...
avatar
Magnolia
Funniest User

Number of posts : 1744
Age : 20
Location : Romania: Sibiu
Registration date : 2009-09-15

Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Guest on Wed Feb 17, 2010 2:41 pm

Si eu stiam de asta... si mai stiu k Akhnaton a fost socrul lui Tutankhamon... Suspect Suspect Suspect eu am aici o versiune mai credibila dar si mai interesanta referitor la moartea lui Tutankhamon... cum am ceva timp liber o postez... sunt sigur k va va interesa...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Guest on Mon Mar 15, 2010 6:04 pm

TAINA MORŢII LUI TUTANKHAMON

Se pare că, doi detectivi contemporani au reuşit să dezlege misterul morţii premature a tînărului rege egiptean – Tutankhamon, care abia împlinise 18 ani cînd a murit. După cum spun detectivii, ei au dovezi care pot dovedi nu numai că Tutankhamon a fost asasinat, dar, ei au gasit şi criminalul.
Descoperirea mormîntului lui Tutankhamon în 1922 a provocat o senzaţie mondială. Pe lîngă cele cîteva morminte care s-au păstrat de-a lungul mileniilor, mai mult sau mai puţin aşa cum au fost la început, acesta, i-a uimit pe toţi cu bogăţiile lui: era plin cu aur, fildeş, tot felul de podoabe, incluzînd şi renumita mască funerară a lui Tutankhamon. Dar, oricum, în modul în care a fost îmnormîntat faraonul, era ceva straniu, ceva ce spunea ca e ceva putred la mijloc. Cele mai multe bănuieli le-a dat detectivilor mormîntul faraonului. Mai bine zis dimensiunile ei mici, ornamentarea nefinisată – totul ne spune despre o moarte bruscă a tînărului. Nu e exclus faptul că moartea lui, nu ar fi fost din cauze naturale, ci ar fi fost „ajutat” să părăsească această lume!
După 3300 de ani de la moartea faraonului, la rugămintea producătorului de film Anthony Jeffen, de cercetarea cazului s-au apucat doi detectivi contemporani: Greg Cooper – fost anchetator FBI şi Mike King – şeful departamentului de criminalistica a poliţiei oraşului Ogden, statul Utah. La dispoziţia detectivilor au fost puse un şir de dovezi şi materiale – studii ştiinţifice, fotografii ale mormîntului, fotografii rentghen a mumiei şi opiniile experţilor. Bazînduse pe acest material, detectivii au încercat să dezlege misterul morţii faraonului folosind metode criminalistice moderne. Metode, care s-au dovedit a fi foarte efective.
Egiptologii renumiţi, referitor la cercetarea detectivilor, nu au reacţionat pozitiv, ei au spus ca asta e o prostie. După părerea lor, studiul lui Cooper şi a lui King e alcătuit din teorii vechi, încălzite pe o tigaie criminalistică mai nouă. Unii savanţi spun că această problemă a fost de sute de ori cercetată, şi nu au fost găsite nici o dovadă valoroasă.
Oamenilor le place să spună, şi să ghicească ghicitori, spune egiptologul german Marianna Itos-Krauss. Însă, nu există nici o dovadă concretă că Tutankhamon ar fi fost omorît.
Cine are dreptate – nu se ştie, însă, acum 80 de ani, cînd Howard Carter a descoperit mormîntul regelui copil, toţi au înţeles, acest mormînt nu e ca toate celelalte. Pentru mormîntul unui faraon arăta prea simplă, şi făcută în grabă. Despre ceea că, de la început ea nu a fost destinată unui membru a familiei regale, mai ales faraonului, ne spune dimensiunile ei mici, amenajarea şi decorarea simplă: pe pereţi s-au păstrat pete de vopsea, pe care nimeni nu s-a trudit să le şteargă. Cîteva obiecte de preţ, care au uimit lumea prin frumuseţea lor, defapt, probabil au fost luate dintr-un depozit mortuar, deoarece, fiind cercetate mai atent, pe ele au fost găsite urme ale unei inscripţii cu numele altor oameni.
Aceste nume au fost şterse, iar în locul lor, a fost pus numele de care era nevoie – Tutankhamon. După balsamificare, peste mumie au fost vărsate găleţi întregi cu balsam, ceea ce doar a deteriorat starea mumiei. A fost asta o parte din ritual, sau o tentativa de a ascunde urmele

Asa ar fi arata Tutankhamon cu adevarat.

unui asasinat? Pentru a răspunde la această intrebare, în 1925 Carter a făcut o cercetare anatomică a mumiei, care, mai degrabă a fost executată printr-o metoda brutală, şi amintea mai mult a secţionarea unui animal la abator. Balsamul a încleiat binturile, care înveleau mumia, deaceea, cînd mumia a fost scoasă din sarcofag, a fost deteriorată rău. Cercetînd trupul, primul anatom nu a descoperit nimic dubios. Dar, cu aproape 40 de ani mai tîrziu, în anul 1968, un savant de la universitatea din Liverpool a primit permisiunea de a face o cercetare rentghen a mumiei, şi a descoperit cîteva lucruri intrigante: o aşchie mică de os în regiunea creierului, şi o oarecare umflătură la baza craniului, care, se prea poate fi o coagulare de sînge. O astfel de coagulare se putea forma în urma unei lovituri, posibil mortale, după ceafă. Pentru a afla asta mai precis, Cooper şi King au luat fotografiile rentghen originale, şi le-au arătat experţilor-medici, rentghenologi şi neurologilor. Experţii imediat au şi găsit lucruri noi interesante. De exemplu, osul temporar drept era tot numai mici crăpături, care, posibil au apărut în momentul loviturii cu un obiect greu. Pe lîngă asta, Tutankhamon suferea de aşa numitul sindrom Klippel – Feil: avea vertebrele concrescute. Oamenii cu asemenea patologie nu pot să întoarcă capul fără să-şi întoarcă trupul. O asemenea maladie e imposibil de ascuns, şi face omul foarte expus pericolului în momentele căderii sau a unui mic accident.
Pentru a se folosi de această boală a faraonului, criminalul antic, dar şi unul contemporan, trebuie sa aibă motiv şi posibilitatea de a face acest lucru.
Conducînduse după aceste criterii, anchetatorii au început a căuta criminalul în tot imperiul Egiptean, dar, s-au limitat la persoanele apropiate faraonului. În final, au rămas trei suspecţi: conducătorul armatei Horemheb, prim-minstrul Ay şi Ankhesenpaaton – soţia lui Tutankhamon.
Primul a fost cercetat Horemheb. Cooper şi King cred că generalul petrecea mult timp cu tinărul faraon, învăţindul arta vînatului şi a conduce carul, iar în timpul antrenamentelor nu era deloc greu de cauzat un accident fatal. Şi dacă Tutankhamon ar fi murit pe drum, undeva nu în apropierea palatului regal, trupul ar fi început să se descompună, înainte ca Horemheb să-l aducă acasă, ceea ce ar explica surplusul mare de balsam vărsat peste mumie.pentru Horemheb, motivul omorîrii faraonului ar fi putut fi dorinţa de a ocupa singur tronul, ceea ce nu era deloc greu, avînd armata ţării la îndemînă. Dar, după moartea lui Tutankhamon, Horemheb a rămas în aceeaşi postură.
− Dacă Horemheb ar fi vrut să ocupe tronul, el asta ar fi făcuto, − spune Cooper.
Ankhesenpaaton deasemenea nu avea un motiv forte pentru a recurege la o aşa crimă. Soţia faraonului nu avea dreptul să ocupe tronul după moartea lui, deaceea dorinţa de putere nu putea servi drept motiv pentru ea. Dar, poate ea s-ar fi gîndit la urmaşii ei? În mormîntul lui Tutankhamon au fost găsite două embrioane omeneşti mumificate. Se crede că, ar fi fiicele lor,
pe care regina le-ar fi pierdut înainte de naştere. Dacă Tutankhamon nu era capabil să devină tată a unui copil sănătos, atunci, posibil ca regina să fi vrut să scape de el şi să se căsătorească cu altul.
Însă Cooper şi King sunt convinşi în aceea că, Ankhesenpaaton şi Tutankhamon era fericiţi împreună. Ei erau fraţi vitregi, şi se cunoşteau din copilărie. În picturile din mormîntul faraonului ei sunt reprezentaţi ca o pereche care se iubesc unul pe altul, şi după părerea lui King, însăşi faptul mumificării copiilor născuţi prematur (lucru nemaiîntîlnit), vorbeşte despre legăturile familiare puternice.
Rămîne Ay. Prim-minstrul care ocupa acest post şi pînă la Tutankhamon, şi a fost şi rege pînă Tutankhamon nu a mai crescut (avea doar 9 ani cînd a devenit rege). El a fost şi tutorele lui Tutankhamon, şi avea toată încrederea lui. Ay putea să rîvnească la tron, el practic a şi devenit rege după moartea lui Tutankhamon. Picturile din mormîntul lui Tutankhamon îl reprezintă pe Ay făcînd ritualul „Deschiderea Porţilor” la înmormîntarea faraonului – ceremonia care trebuie să o facă succesorul la tron.
Încă o mărturie împotriva lui Ay, posibil, să o aducă văduva lui Tutankhamon. Într-un document antic, se spune că o oarecare regină egipteană, a trimis o scrisoare împăratului het (Turcia de azi), rugîndul să trimită un fiu de al lui în Egipt, pentru a se căsători cu el. În scrisoarea ei, regina îşi exprimă îngrijorarea, de a fi silită, să se căsătorească cu o „slugă” de a ei. Ankhesenpaaton, fostă regină, evident că privea la Ay ca la o slugă. Cîţiva cercetători cred că, inelul cu inscripţia numelor Ay şi Ankhesenpaaton ar dovedi versiunea căsătoriei lor şi devenirea oficială a lui Ay ca faraon.
Alţi savanţi nu cred în această ipoteză. De exemplu apelarea la picturile din mormînt lor li se par naive.
− picturile din morminte mereu erau îmbucurătoare, − spune Rita Frid de la muzeul din Boston, deaceea şi sunt nişte desene idealizate.
Pe lîngă asta, aşa şi nu a fost dovedit faptul că anume Ankhesenpaaton a scris scrisoare regelui het. Unii savanţi cred că, scrisoare nu ar fi fost scrisă de văduva lui Tutankhamon, ci de văduva predecesorului său. La fel şi inelul cu numele lui Ay şi Ankhesenpaaton poate să nu însemne nimic, deaorece în Egiptul Antic nu existau inele de logodnă/căsătorie. Inelul poate simboliza o unire politică.
Însă, cît de convingătoare nu ar fi dovezile împotriva lui Ay, ele nu pun capăt presupunerilor şi ipotezelor. În sec. XXI probabil vor apărea alte metode şi tehnologii de cercetare a acestui caz, cu ajutorul cărora, se poate aduce lumina asupra morţii lui Tutankhamon, iar King şi Cooper vor putea să-şi termine cazul.
− Crima rămîne crimă, spune Cooper, şi nu contează cînd a fost comisă, azi sau acum 3000 de ani.
O altă versiune referitor la moartea lui o spune istoricul William Deich. El ne spune că regele Tutankhamon ar fi murit în urma unei aviocatastrofe Neutral . Deoarece zborurile în Egipt se socoteau ca un lucru divin, membri familiei regale posibil că aveau acest privilegiu. " Trebuie de evidenţiat că, mulţi membri a familiilor regale mureau în urma multor traume, cu oase şi membre rupte, printre care şi Tutankhamon, care avea craniul spart şi un picior rupt, de parcă toţi ar fi murit în urma unei căderi a unui aparat zburător".


fotografia rentghen a picioarelor lui Tutankhamon


şi scanarea unei părţi a craniului... se pot vedea anomaliile danturii.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Magnolia on Mon Mar 15, 2010 8:55 pm

drunken :idea: Asta chiar e interesant. scratch
avatar
Magnolia
Funniest User

Number of posts : 1744
Age : 20
Location : Romania: Sibiu
Registration date : 2009-09-15

Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Guest on Mon Mar 15, 2010 9:19 pm

Evident ca e interesant, doar e despre Egiptul Antic!

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by diana17rock on Tue Mar 16, 2010 2:20 pm

da Shocked
avatar
diana17rock
Our Great Divide

Number of posts : 584
Age : 23
Location : buzau
Registration date : 2008-12-05

Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Guest on Wed Mar 17, 2010 1:01 pm

Deci, nustiu unde sa postez mai bn asta, dar, cred ca aici se va simti ca acasa... as vrea sa va recomand un ciclu de filme numit Mummy Autopsy, e un proiect realizat de Discovery Channel, poate careva din voi l-a vazut, pentru care nu au facut asta, si sunt interesati de subiect, recomand!

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Suomi_Rocks on Wed Mar 17, 2010 1:35 pm

Văzusem un documentar mai demult (=vacanţa de Crăciun) despre mumia "Reginei pierdute a Egiptului", Hatshepsut. A fost interesant. thumb up

http://en.wikipedia.org/wiki/Hatshepsut
avatar
Suomi_Rocks
Most Helpful / Friendly

Number of posts : 1827
Age : 22
Location : Alexandria
Registration date : 2009-03-03

http://www.hi5.com/friend/profile/displaySameProfile.do?userid=1

Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Guest on Wed Mar 17, 2010 1:42 pm

Hatsepsut, cea mai renumita regina a Egiptului Antic, unica care si-a atribuit si barba falsa... exista o ipoteza, care spune ca, ea si-ar fi omorit fiul, care era inca prea tinar ca sa fie rege, dar, care urma sa devina, si pentru a-si asigura o domnie fara concurenti... a recurs la acest lucru...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Black_Halo on Sat Sep 11, 2010 11:49 pm

Hatsepsut si-a ascuns identitatea dar ce credeti ca s-a intamplat cu Nefertiti, sotia lui Akhenaton care dispare fara nicio urma odata cu moartea faraonului?
avatar
Black_Halo
Lost Northern Star

Number of posts : 10
Registration date : 2010-09-06

Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Magnolia on Sun Sep 12, 2010 8:17 am

^Nu se stie ce s-a intamplat cu Nefertiti. S-au formulat diverse ipoteze, cum ca ea ar fi putut muri de o epidemie. Nu e exclusa nici posibilitatea ca ea sa isi fi schimbat numele dupa moartea lui, si sa fi domnit pentru o perioada scurta de timp sub numele de Ankhkheperure Smenkhkare dupa moartea lui Akenathen.

Totusi e mai probabil ca ea sa fi murit inainte de Akenathon.
avatar
Magnolia
Funniest User

Number of posts : 1744
Age : 20
Location : Romania: Sibiu
Registration date : 2009-09-15

Back to top Go down

Re: Egiptul Antic

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum