Winter Storm Romania
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pictura

4 posters

Go down

Pictura Empty Pictura

Post by MissSwan Sun Mar 07, 2010 1:24 pm

Se discuta pe un alt topic despre Rembrandt si Picasso la un moment dat. M-am gandit sa deschid un topic dedicat picturii si pictorilor, ca tot este domeniul studiilor mele.

Nu e recomandat sa comparam doi pictori precum Rembrandt si Picasso, deoarece ei apartin unor curente total diferite si au pictat la o distanta de aproximativ 300 de ani. Contextul social si cel artistic din cele doua perioade se afla la poli opusi. Rembrandt este un gen in sine, dar fortat il putem include in Baroc, curentul in desfasurare la momentul respectiv. Picasso este un pictor care a trait in mijlocul unei revolutii artistice. Diverse curente apartinand Avangardei i-au influentat opera, cel mai important fiind cubismul. Cubismul este curentul care a deconstruit si abstractizat forma pana la extrem, in spatele imaginii se afla un intreg sistem de gandire, o filozofie. Nu putem intelege operele lui Picasso doar cu ochii, trebuie sa folosim si ochii mintii. Mie mi-a luat multa vreme sa-mi obisnuiesc ochii cu picturile cubiste, e necesar un efort f mare in a lasa la o parte strict ceea ce vedem si a merge in spatele imaginii.

Acestea fiind zise specializarea mea este pe secolul 17, adica Baroc (in principal portretistica la Velazquez), deci ma simt mai apropiata ca gust de Rembrandt. Asa nu inseamna insa ca as putea vreodata sa neg valoarea pictorilor avangardisti precum Picasso sau Dali (suprarealism). Ei au fost printre cei care au revolutionat arta, curentele carora au apartinut au venit ca o miscare logica, se pictase deja tot ce se putea picta in stilul realist, naturalist, fidel formei. Era nevoie de altceva, de un alt stil. Ei au inteles ca nu avea rost sa incerce sa-i imite pe marii maestri, ci sa-si creeze un stil propriu. Aceste miscari insa, au pornit dinaintea cubismului. Deja spre mijlocul secolului al XIX-lea, pictura a inceput sa ia o alta turnura. Mai intai doar in tematica (curentul romantic - Delacroix, Caspar David Friedrich), iar apoi si in tehnica. Primii (si mai putin cunoscuti) au fost Pre-Rafaelitii (Dante Gabriel Rosetti, John Millais, Edward Burne Jones, William Holman Hunt) in Anglia anilor 1850. Au renuntat la stilul Academiei si s-au orientat spre tehnica si tematica Renasterii timpurii (de aici si numele, ei considerau ca odata cu Rafael s-a intrat intr-o stagnare a picturii din punctul de vedere al canoanelor, un fel de manierism). Apoi, in Franta au aparut celebrii Impresionisti (Manet, Monet etc) care au dus revolutia si mai departe, incepand deja o usoara deconstructie a formei prin tusele vizibile ale pensulei, accentul pe lumina, acele picturi care privite de f aproape par neclare si in ceata. Apoi, post-impresionistii (Seurat, Cezanne, Gauguin, Van Gogh) au fost precursorii directi ai Avangardei secolului XX.

Astfel, e nevoie de o privire in ansamblu pentru a putea intelege curentele si stilurile in pictura. Nu putem intelege o arta ca pictura fara o minima cunoastere a contextului istoric, social, cultural si artistic al timpurilor respective. Daca privim pictura pe un timeline din Antichitate si pana astazi devine foarte usor de inteles de ce anumite curente au aparut cand au aparut si de ce s-a pictat in diverse moduri de-a lungul vremii. Nici un stil pictural nu a fost rupt de lumea inconjuratoare de la vremea respectiva.
MissSwan
MissSwan
Best Post Content

Number of posts : 1654
Age : 37
Location : Sweden
Registration date : 2008-11-30

http://myspace.com/miss_swan_

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by LittlePhoenix Mon Mar 08, 2010 3:47 pm

De o saptamana am auzit prima oara de Bosch.Picturile lui sunt foarte ciudate,profesoara a zis ca lua narcotice cand a pictat,si de aceea sunt picturile atat de bizare.De exemplu:
1.http://www.quotesque.net/images/Bosch-goed.gif
2. http://darkbunny.freeblog.hu/files/delightd.jpg
Pana acum Bosch imi place cel mai mult dintre pictori Razz
LittlePhoenix
LittlePhoenix
Oasis

Number of posts : 310
Age : 31
Location : Miercurea Ciuc
Registration date : 2009-07-30

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by MissSwan Mon Mar 08, 2010 4:02 pm

LittlePhoenix wrote:De o saptamana am auzit prima oara de Bosch.Picturile lui sunt foarte ciudate,profesoara a zis ca lua narcotice cand a pictat,si de aceea sunt picturile atat de bizare.De exemplu:
1.http://www.quotesque.net/images/Bosch-goed.gif
2. http://darkbunny.freeblog.hu/files/delightd.jpg
Pana acum Bosch imi place cel mai mult dintre pictori Razz

Are intr-adevar un stil aparte, majoritatea picturilor lui se bazeaza pe religios, contrastul dintre bine si rau, am facut chiar un eseu in anul II de facultate despre reprezentarile Raiului si Iadului in opera lui. Pot sa-l postez aici daca te intereseaza. Smile
MissSwan
MissSwan
Best Post Content

Number of posts : 1654
Age : 37
Location : Sweden
Registration date : 2008-11-30

http://myspace.com/miss_swan_

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by LittlePhoenix Mon Mar 08, 2010 4:25 pm

Daaa,ma intereseaza Smile
LittlePhoenix
LittlePhoenix
Oasis

Number of posts : 310
Age : 31
Location : Miercurea Ciuc
Registration date : 2009-07-30

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by Magnolia Mon Mar 08, 2010 4:32 pm

Multumesc pentru topic. Razz

Am multi pictori preferati, de exemplu Michelangelo, Da Vinci, Rafael, Van Gogh, Picasso...si multi impresionisti, expresionisti, nabisti mai ales, suprarealisti (il mentionez doar de Dali si Max Ernst) si contemporani. Printre care cativa futuristi impresionanti. Very Happy Candva cand o sa am timp, o sa gasesc picturile...sa le postez pe cele care imi plac cel mai mult. Very Happy
Magnolia
Magnolia
Funniest User

Number of posts : 1744
Age : 27
Location : Romania: Sibiu
Registration date : 2009-09-15

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by MissSwan Mon Mar 08, 2010 4:38 pm

Viziunile Raiului si Iadului in Opera lui Hieronymus Bosch

„Fantezii spectrale”, „viziuni subconstiente”, „orori demonice” – acestea sunt unele dintre expresiile pe care expertii le-au folosit in încercarea de a defini lumea lui Hieronymus Bosch. Conform unor teorii, Bosch, care s-a născut in jurul lui 1450 in s’Hertogenbosch si a murit in 1516, a aparţinut unor societati secrete sau secte ezoterice si si-a creat demonii si viziunile macabre pentru acestea. Asemenea ipoteze sunt populare dar nu pot fi dovedite. A folosi puţinul pe care îl ştim pentru a explica ceea ce nu ştim, daca altfel este imposibil sa aruncam lumina asupra vieţii unui artist, este o tehnica încercata si de încredere.
Arhivarul unui inventar pentru Filip al II-lea al Spaniei a descris Gradina Plăcerilor a lui Bosch – o pictura de multe ori atribuita ca imagine de cult a unei secte secrete – ca „o pictura a varietatii lumii”. Desi insipida, aceasta descriere poate foarte bine servi ca punct de plecare, deşi nu unul dramatic, pentru apropierea de opera lui Bosch. Bosch a pictat tablouri ale lumii: tema lui era încercarea noastra de a intelege lumea in care ne aflam, o lume care este deseori ciudata si misterioasa, si in care părem destinaţi sa suferim.
Hans Hollaender, intr-o timpurie dar totuşi relevanta analiza a lui Bosch, a caracterizat temele largi ale operei artistului prin mijloacele relaţiei sale cu condiţia umana. Aceasta se aplica la fel de mult scenelor Patimilor lui Hristos precum si reprezentărilor Iadului sau scenelor moralizatoare, deoarece definiţia lui Hollaender parcurge destul drum pentru a încapsula gama tematica a lui Bosch.
Aspectul moralizator al artei lui Bosch este evident intr-un panou cu titlul programatic Cele Sapte Păcate Capitale si Ultimele Patru Lucruri. Pictura ia forma unei mese care sfatuieste moderaţia pentru cei care mananca sau joaca jocuri de noroc. Păcatele umanitatii sunt reprezentate printr-o serie de scene grafice din viata de zi cu zi.

Pictura Hieronymus_bosch-_the_seven_deadly_sins_and_the_four_last_things

Privitorii contemporani trebuie sa fi fost socati sa se recunoască in una sau alta dintre imagini – socati, deoarece consecinţele acestor păcate sunt reprezentate in mica pictura rotunda din coltul stâng. O broasca a sărit in poala unei tinere femei goale care este marcata prin cuvântul superbia (aroganta sau vanitate). O creatura demonica, asemănătoare cu o maimuţa trece in graba si tine o oglinda in fata femeii terifiate. Intr-un pat de culoarea flăcărilor un cuplu plin de dorinţa este îndepărtat unul de celalalt de demoni in forma de lilieci si insecte ţepoase. O creatura asemanatoare cu o soparla este ghemuita la marginea patului, asteptand sa-i devoreze. Aici tema lui Bosch este legătura dintre păcatele de zi cu zi si pedeapsa demonica care urmează ca si consecinţa invariabila.
Un alt mesaj, infinit mai complex, al picturilor lui Bosch poate fi formulat ca o întrebare, si anume: Ce fac oamenii cu vieţile lor? A spune „caută raiul” ar fi cu greu un răspuns adecvat, pentru ca in mod clar oamenii caută succes si sens in viata de zi cu zi. Bosch a formulat o multitudine de răspunsuri la aceasta întrebare, explorându-le in reprezentările sale ale lumii religioase cat si ale celei seculare.
Tripticul sau Carul cu Fan de la Prado este unul dintre cele mai bune exemple. Panoul din stânga reprezintă Paradisul, cel din dreapta Iadul; panoul central este o alegorie seculara. In mijlocul panoului din centru este carul cu fan eponim, in jurul căruia si pe care oamenii sunt angajaţi in diferite activitati – un microcosmos al lumii. Oamenii se cearta sub roti in timp ce Împăratul si Papa, lipsiţi de putere si deci neimplicati, călăresc in fruntea unei procesiuni de clerici si credincioşi. Un cuplu se imbratiseaza intr-un tufiş din vârful carutei.
Hristos pluteşte deasupra întregii scene pe un nor, cu braţele întinse. Daca isi arata rănile pentru a indica iertarea păcatelor sau isi exprima tristeţea in fata spectacolului de sub el, nu se poate şti cu siguranţa. In orice caz, intamplarile pe Pamant isi urmează cursul fara ca cineva sa fie conştient de prezenta Mântuitorului, si privitorul trage concluzia ca suferinţa sa a fost in van. Carul cu fan, o alegorie a lumii, este tras de monştri si direcţia sa este clara – este tras catre Iad, ale cărui porţi sunt deschise in panoul din dreapta.

Pictura Altarpc_bosch.hayopen.lg

Este putin probabil ca aceasta lucrare sa fi fost comandata de Biserica; a fost probabil o comanda privata sau chiar regala. Tripticul Carul cu Fan a fost in posesia lui Filip al II-lea, care a avut doua versiuni, una la Madrid si cealaltă in palatul sau mănăstire, Escorial. Nu se ştie care este originalul.
Ii facem lui Bosch un deserviciu totuşi, daca îl asociem doar cu viziuni ale Iadului. Aceste imagini sunt intr-adevar spectaculoase, dar ar trebui văzute clar in contextul condiţiei umane. Existenta noastra este in continuu pericol, in mare parte prin propriile noastre fapte. Dar Biserica de asemenea prezintă amenintari, deoarece ideea păcatelor neiertate este asociata cu viziuni îngrozitoare in viata de apoi.
In acest scop, Bosch a dezvoltat o arhitectura a Iadului care nu are egal in arta vestica. In panoul reprezentând Iadul din tripticul Carul cu Fan, vedem creaturi acoperite cu solzi, jumătate oameni si jumătate soparle, la lucru in turnul Iadului. Ruine bizare stau in fata unui fundal de flăcări roşii ca sângele. Spânzurători sunt ridicate: cei torturaţi trebuie sa îndure spânzurarea dar nu pot muri.
Panoul reprezentând Iadul din tripticul Gradina Plăcerilor, lucrarea cea mai faimoasa si mai misterioasa a lui Bosch, are o scena similara: aisberguri in mari arzande, ruine întunecate din care flăcările tasnesc, armate de damnaţi care sunt aruncaţi in masinarii de tortura monstruoase. Creaturi infernale, apt descrise de Hans Hollaender ca „diavoli de producţie in masa”, ii asista pe torţionarii demonici si aduc in mod constant noi pacatosi. Mare parte din simbolism este inexplicabil si probabil poate fi relaţionat doar cu fertilitatea imaginaţiei artistului. Tipurile de materiale reprezentate sunt copleşitoare: monştrii apar in armura elaborata, foi de otel, ghirlande de corn, armuri de os, sau uniforme de piele. Colecţiile de curiozitati trebuie sa fi fost una dintre sursele de inspiraţie ale lui Bosch.
Imaginile distorsionate ale vieţii normale, de zi cu zi, sunt reprezentate de instrumente muzicale monstruoase, precum orgile sau instrumentele cu corzi, in structura cărora damnaţii sunt inchisi pentru a suferi din cauza aceloraşi lucruri care le-au produs plăcerea pământeasca. Este remarcabil faptul ca panoul central reprezintă bucuriile unei vieti de apoi in termeni intoxicaţi si senzuali care par sa faca Gradina Edenului sa pălească in insignifianta. Flora compusa din forme fantastice si nefamiliare este prezenta in panoul din stânga, dar pare rarefiata pe alocuri, si scena infatisandu-l pe Dumnezeu Tatăl si nou creata pereche Adam si Eva pare oarecum lipsita de bucurie. Animalele, unele dintre care s-au incoltit deja agresiv, suferă la picioarele lui Adam si ale Evei, la fel ca si in lacul din centrul picturii. Din aceasta cauza, panoul central castiga in semnificaţie. Reprezintă oare unul dintre visele umanitatii, utopia paradisului in care animalele si oamenii trăiesc unii langa alţii in armonie si fara păcat? Sau este un avertisment al consecinţelor dorinţelor carnale?

Pictura Bosch_garden_earthly_delights

Acestor întrebari nu li s-au găsit niciodata răspunsuri edificatoare. Poate ca ar trebui sa ne mulţumim cu descrierea din inventarul lui Filip al II-lea: tabloul este „o pictura a varietatii lumii.”
MissSwan
MissSwan
Best Post Content

Number of posts : 1654
Age : 37
Location : Sweden
Registration date : 2008-11-30

http://myspace.com/miss_swan_

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by Ancient reign Thu Jul 08, 2010 9:00 pm

Am fost ieri la Florenta,la muzeul Uffizi...superb..SUPERB.
Am vazut picturi in original de-ale lui Botticelli ( printre care si primavara,sau nasterea lui Venus),Leonardo da Vinci,dar cea mai incantata am fost de Sfanta familie a lui Michelangelo ( fiind mare fana de-a lui ).
Am fost trista pentru ca nu i-am putut vedea sculpturile,care sunt expuse prin alte locuri.SI pentru ca nu am avut timp sa vizitez capela de Medici.
Acum trebuie sa ies,cand intru din nou povestesc mai multe,si pun poze Very Happy

Ancient reign
The Reign

Number of posts : 44
Age : 31
Location : TIMISOARA
Registration date : 2010-07-06

Back to top Go down

Pictura Empty Re: Pictura

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum